family lying on bed showing their foot

Synnytys on tunteita herättävä kokemus

Synnytys on luonnollinen tapahtuma, joka herättää vahvoja tunteita – sekä positiivisia että negatiivisia. Peloton synnytys -menetelmä auttaa sinua käsittelemään stressiä ja esiin nousevia pelkoja. Se auttaa sinua keskittymään synnytykseen kumppanisi tai muun tukihenkilön tuella sekä löytämään sisäisen kykysi synnyttää.

breathing

Miksi tämä on niin tärkeää?

Pelko voi jarruttaa kehon luonnollista ja mahtavaa kykyä synnyttää. Pelko estää oksitosiinin eritystä, joka rauhoittaa ja vaikuttaa myös kipuun ohjaamalla kohdun supistuksia.  Pelko voi siksi olla luontaisen kyvyn tiellä ja haitata synnytystä. Me autamme sinua voittamaan pelkosi.

heart

Ilman tukea ja ohjeita pelko voi ottaa vallan.

Synnytyksen tunnekokemukseen on mahdollista vaikuttaa. On täysin normaalia kokea stressiä ja pelkoa, kun kipu yllättää tai keho käyttäytyy uudella tavalla. Ne ovat myös osa luonnollista synnytystä.

Synnytyksestä saattaa kuitenkin tulla negatiivinen kokemus tai aiheutua pahimmassa tapauksessa jopa trauma, vaikka lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna kaikki olisikin mennyt hyvin.

Turvallisuuden tunteen luomiseen tarvitsette:

heart

ymmärrystä siitä, miten keho ja tunteet vaikuttavat synnytyskokemukseen

heart

käytännön keinoja ja työkaluja, joita voitte käyttää silloin, kun tuntuu vaikealta

heart

yhteistä harjoittelua, mikä tekee teistä vahvan ja toimivan tiimin

Peloton synnytys -menetelmä sisältää tämän kaiken. Menetelmään kuuluu neljä työkalua sekä helppokäyttöiset keinot, miten antaa tukea.

quotes

Ennen olin toinen Susanna,

28-vuotias ja 8. kuukaudella raskaana. Työskentelin teatteriohjaajana. Kerran kävellessäni keskustassa mietin, että haluaisin tehdä jotain ihan muuta kuin teatteria. Jotain, missä voisin yhdistää kehollisuuden ja luovuuden.

Kuukausi myöhemmin Etienne päätti syntyä. Ja minä olin yksi niistä naisista, joka taisteli sitä vastaan, mitä kehossa tapahtui. Menin paniikkiin. Minä, joka koin olevani valmistautunut ja suhtauduin positiivisesti tulevaan, olin yhtäkkiä ihan ulalla. Ihmettelin, mitä oli tapahtumassa. Tämähän on vain kipua! Eihän tässä ole järkeä! Avopuolisoni yritti auttaa minua, mutta vain suutuin. Ja olin entistä kireämpi ja pelokkaampi.

Onneksi sain puhua kätilön kanssa. Hänen äänensä oli päättäväinen ja vakaa: “Sinulla on kaksi vaihtoehtoa; taistella vastaan tai mennä mukana.” Kätilö sai minut hiljenemään. “Sinun täytyy tehdä työtä kivun KANSSA, sillä se tarkoittaa sitä, että lapsesi syntyy”. Kätilö opasti kuvittelemaan oloni painavaksi supistusten tullessa. Haukuin häntä hulluksi, mutta hän käski minun luottaa häneen. ”Et ole yksin. Olet tässä”, hän toisteli rauhoittavasti ja minä kuuntelin. Hetken päästä aloin rauhoittua.

Tunsin, että minut imaistiin kaaoksen keskeltä aktiiviseen tekemiseen. Tunsin, miten lapseni ja minä kohtasimme kehossani. Kumppanini sai apua tilanteessa ja ponnistettuani kuulin ensi-itkun. Itkin ja sanoin kyllä, kun nostin ensimmäisen lapseni vapisevin käsin syliini.

Kun lapsi oli sylissäni, tajusin sen. Se mitä olin juuri kokenut, oli muuttanut minut täysin. Tiesin myös, että tulisin työskentelemään kätilönä.
Vastavalmistuneena lähihoitajana kohtasin useita naisia, jotka kokivat stressiä ja pelkoa ja kävivät samaa taistelua. Näin, miten he eivät saaneet apua ja millaisia traumoja heidän kehoihinsa jäi. Aloin auttaa heitä löytämään voimansa samalla tavalla kuin minua oli autettu. Ja huomasin, että se auttoi heitä yhtä maagisella tavalla – joka kerta. Harjoittelin ja aloin nähdä toistuvan kaavan. Mutta mistään synnytysopin piiristä en löytänyt tietoa siitä, MIKSI tämä menetelmä toimi. Miten tunteet liittyvät synnytysprosessiin?

Tämän tiedon löysin lopulta fysioterapiakoulutuksesta. Koulutuksen kanssa rinnakkain jatkoin työkalujen määrittelyä ja aloin kirjoittaa kirjaa. Kun sitten aloin työstää menetelmää poikkitieteellisesti, kaikki eteni nopeasti. Naiset alkoivat puhua keskenään. Kätilöt ihmettelivät, mitä oikeastaan tapahtui. He alkoivat tulla kursseille, ja minä kehitin hoitotyön mallin, joka on nykyisin käytössä useissa Ruotsin sairaaloissa. Tällä hetkellä menetelmä leviää myös ulkomailla Birth by Heart -organisaation kautta, joka on meidän kattojärjestömme.

Tarve turvalliseen synnytyskokemukseen on olemassa kaikkialla maailmassa. Tälle menetelmälle on kysyntää. Kaikessa on kyse siitä, että naisille luodaan parhaat mahdolliset edellytykset käyttää sisäistä kykyään synnyttää.
Birth by Heart -organisaation visio on yhteiskunta, jossa sisäiseen kykyynsä voi täysin luottaa. Kaikki vanhemmat ja lapset ansaitsevat kokea turvallisen ja rakkauden täyteisen synnytyksen, jonka jälkeen he voivat jatkaa elämää tuntien voivansa luottaa toisiinsa ja maailmaan.

Tärkeintä ei ole se, oliko synnytys helppo vai vaikea:
Minä selvisin. Me selvisimme siitä yhdessä.”

Haluatko sinäkin olla mukana tekemässä muutosta?

/Susanna Heli.

method-the-tools